Marie Lagerkvist

Marie Lagerkvist

Vårdagjämning

LivetPosted by Marie Lagerkvist Mon, March 21, 2011 21:27:22

Vårdagjämningen inträffar när solskivan centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten.

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidzon man befinner sig.

År 2011 inträffar vårdagjämningen den 21 mars kl 00:21 lokal tid i Sverige.

Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktioner. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. Refraktionen medför också att dag och natt är lika långa först något dygn efter höstdagjämning.

Dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.

De flesta äldre solkalendrar räknade vårdagjämningen som nyåret och fortfarande firas det persiska nyåret, Nouruz, på vårdagjämningsdagen


Dessutom skulle vår pappa ha haft namnsdag idagsmiley så stundvis har det varit en jobbig dag idag... Tänk att man kan sakna någon så otroligt mycketsmiley.

En gammal kompis var förbi jobbet idag & vi talade just om det, saknad, tomhet & att gå vidare i livet...

Gråt & skratt ligger verkligen nära varandra. Eller Gråt & Gråt kan ha olika innebörd, men tårarna kommer ifrån samma ställe.

Jag fick ett fantastisk sms idag av min son, det fick mig också att gråta, men då av glädje & saknadsmiley

Hoppas verkligen att jag kommer iväg runt Påsk till Pontus.

I vanliga fall brukar jag Yoga på måndagar, men hann inte det tyvärr idagsmiley Så det fick bli Abs & Ass attack istället, så jag kommer med all sannorlikhet inte att kunna röra mig i morgon. Jag undrar hur många "vilande" muskler jag har? Jag tränar ju minst 3 ggr/veckan & ändå får jag träningsverk rätt oftasmiley skam för den som ger sig.

En härlig bild på Sofia & Pappa smiley


  • Comments(3)//www.marielagerkvist.se/#post17